Mumiile-copii, marele mister din Sicilia: ce știm, până acum, despre ele

de: Iulia Kelt
07 01. 2022

Mumiile unor copii, din Sicilia, nasc contreverse printre cei care vizitează regiunea. În această zonă ai ocazia să vizitezi ceea ce nu ai putea să vezi în altă parte a lumii.

Mumiile unor copii, expuse la vedere, au devenit celebre în toată lumea, prin natura obiceiului sinistru. În momentul de față, se știu foarte puține amănunte despre cei peste 163 de copii îngropați în Catacombele Capucinilor, din Palermo, celebre în întreaga lume.

Nimeni nu pare să știe care este motivul pentru care trupurile lor mumificate au fost expuse acolo, în primul rând.

Cercetătorii caută răspunsuri: ce secrete ascund mumiile din Sicilia

Recent, un grup de cercetători a anunțat că urmează să dezvăluie unele dintre misterele copiilor mumificați. Folosind tehnologia cu raze X, ei speră să obțină mai multe informații despre stilul de viață și vârstele copiilor, a susținut Kirsty Squires, cercetător și profesor asociat de bioarheologie, în cadrul Universității Staffordshire, din Anglia. Proiectul, primul care se concentrează în întregime pe copiii care au murit între 1787 și 1880, va căuta să pună accent pe traumele sau bolile care ar fi putut să ducă la decesul copiilor mumificați. 

Catacombele Capucinilor din Palermo reprezintă cea mai mare colecție de rămășițe umane mumificate din Europa și conține aproximativ 1.284 de trupuri mumificate (parțial scheletizate), au mai spus cercetătorii. Unele dintre acestea sunt atât de bine conservate întrucât ai putea să crezi că sunt încă în viață.

Această colecție de mumii face parte din patrimoniul Siciliei și sunt expuse publicului larg și turiștilor.

Evident, există o sumedenie de întrebări cu privire la copiii îngropați acolo, înregistrările deceselor conținând puține informații. Cercetătorii au ales să studieze 41 de cadavre păstrate în așa-numita cameră pentru copii, din catacombe. Există cel puțin 163 de cadavre de copii, în total, Cu toate astea, Squires a spus că cercetărorii vor lua în calcul doar acele mumii care pot fi studiate.

Oamenii de știință vor scana fiecare mumie, din cap până în picioare, pentru a examina oasele, ca mai apoi să determine factorul vârstă. Rămășițele dentare și orice urmă de țesut moale ar putea să ofere, de asemenea, indicii asupra sănătății, dar și a sexului copilului respectiv.